31 Δεκ 2013

Τη νέα χρονιά..."Πρέπει και συ, αδερφέ, να το σκεφτείς στο σωματείο σου για να γραφτείς"



Αποχαιρετάμε μια κακή χρονιά και υποδεχόμαστε το 2014 χωρίς να έχει φανεί ακόμα στο βάθος του τούνελ της καπιταλιστικής κρίσης (που τσακίζει τους οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους) το… φως της «ανάπτυξης» που μας υπόσχονται οι κυβερνώντες. Ξέρουμε καλά, πως ακόμα και αν κάποτε φανεί, δεν πρόκειται να φωτίσει και να ζεστάνει τις ζωές και τα σπίτια των εργατών. Καμιά «ανάπτυξη» και κανένας «σωτήρας» δεν θα νοιαστεί για μας. Ήρθε ο καιρός να το πάρουμε απόφαση,  να γραφτούμε όλοι στο συνδικάτο μας, να οργανωθούμε, να γίνουμε μια γροθιά και να παλέψουμε για το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας. Το παρακάτω ποίημα το έγραψε ο συνάδελφος οικοδόμος Κ. Μαυρογιώργος  και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της ομοσπονδίας μας ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ τον  Σεπτέμβρη του 1978.

1 Δεκ 2013

Νίκος Σκαρτσιάρης (1934-1995) – Άξιος γιος της εργατικής τάξης



Στη φωτογραφία:  12 Απρίλη 1967, ο Νίκος Σκαρτσιάρης, πρόεδρος του «Σωματείου Κτιστών Πάτρας» και εκπρόσωπος των «115 Συνδικαλιστικών Οργανώσεων» στο βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης των οικοδόμων στο Αγρίνιο (τελευταία απεργία πριν τη δικτατορία – Βλ. ΕΔΩ).

Ο Νίκος Σκαρτσιάρης ήταν εργάτης οικοδόμος, συνδικαλιστής και στέλεχος του ΚΚΕ, γνωστός στο λαό της Πάτρας, αλλά και ευρύτερα, για την προσφορά και τους αγώνες του στο συνδικαλιστικό και προοδευτικό κίνημα. Γεννήθηκε στο Λάλα του Νομού Ηλείας το 1934 από φτωχή αγροτική οικογένεια. Από νεαρή ηλικία αναδείχτηκε σε πρωτοπόρο εργάτη και αγωνιστή. Έγινε πασίγνωστος στους εργαζόμενους και το λαό του Νομού Αχαΐας, αλλά και ευρύτερα για τους αγώνες του, την ανθρωπιά του και την πάλη για το δίκιο και την αλήθεια. Σε ηλικία 20 μόλις χρόνων έγινε πρόεδρος του Σωματείου Χτιστών και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Οικοδομικών Σωματείων Αχαΐας μέχρι το πραξικόπημα του 1967.