19 Ιουν 2013

1983 – Απόπειρα κατά της ζωής συνδικαλιστή από μεγαλοεργολάβο σε εργοτάξιο



Στο αριστερό άκρο διακρίνεται ο Κυριάκος  Κερασουνλής.
(Φωτογραφία από άλλη κινητοποίηση του κλάδου -
Αρχείο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων)

Από τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αμέτρητες είναι οι φορές που οι συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων δέχθηκαν επιθέσεις βίας,  από εργοδότες και τους μπράβους τους έξω από χώρους δουλειάς, με στόχο ακόμα και  την ίδια τους τη ζωή (βαρύς ο φόρος αίματος στον αγώνα), την τρομοκράτηση των ίδιων και των εργαζομένων και τη διαιώνιση του συστήματος της  εκμετάλλευσης των εργατών από τους κεφαλαιοκράτες.
Η πρακτική αυτή των επιθέσεων ενάντια στους εκπροσώπους των εργατών, που κορυφώθηκε τα χρόνια που κυβερνούσαν τον τόπο βασιλιάδες, δικτατορίες και άλλες «δημοκρατικά» εκλεγμένες ξενόδουλες κυβερνήσεις, δεν έπαψε να υπάρχει ούτε και μετά τις εκλογές του 1981 όταν ανέλαβαν την κυβερνητική εξουσία οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας  (που επαγγέλονταν την «αλλαγή» και το γκρέμισμα του «κράτους της δεξιάς»). Μια πρακτική που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, για να επισημαίνει πως την πραγματική εξουσία δεν την ασκούν οι κυβερνήσεις των κομμάτων, αλλά αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τα «κλειδιά» της -καπιταλιστικής- οικονομίας: οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι.

Μια τέτοια επίθεση είναι το θέμα της σημερινής μας ανάρτησης.  Την καταγγελία που περιγράφει το περιστατικό ανασύραμε από το πολύτιμο αρχείο του παλιού συνδικαλιστή, συνάδελφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΥΡΝΑΡΑ.



"ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ, ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 30
ΑΘΗΝΑ 1/12/1983

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Τα  Διοικητικά συμβούλια των οικοδομικών και συναφών σωματείων της Αθήνας καταγγέλλουν τον εργοδότη της τεχνικής εταιρείας «ΤΕΝΕΤ Αφοι Ματάλα Α.Ε.» για ξυλοδαρμό και απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου της Ένωσης  Τεχνιτών και Εργατών Μπετόν Αρμέ, Κυριάκου Κερασουνλή.

Συγκεκριμένα, μετά από τηλεφωνική καταγγελία στο παραπάνω σωματείο, σήμερα 1/12/1983 και ώρα 8.30 π.μ.‚ των εργατοτεχνιτών οικοδόμων που εργάζονται στην παραπάνω εταιρεία και στα υπό ανέγερση κτήρια ΚΑΤΕΕ Πέτρου Ράλλη και Θηβών, ότι ο παραπάνω εργοδότης υπό την απειλή της απόλυσης, τους υποχρεώνει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι παίρνουν ημερομίσθιο κάτω από 1500 δρχ, αλλιώς απολύονται.

Στον τόπο της δουλειάς και ώρα 10.30 π.μ. έφθασε ο συνάδελφος Κυριάκος Κερασουνλής με την ιδιότητα του προέδρου του παραπάνω σωματείου και αντιπροέδρου του ΕΚΑ, για να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων. Κατά την έξοδό του από το εργοτάξιο είδε αυτοκίνητα να έρχεται με ταχύτητα προς τα πάνω του και αναγκάστηκε να πηδήξει σε διπλανό χαντάκι για να αποφύγει το χτύπημα. Και απόφυγε το «κλάδεμα» χάρη στην στιγμιαία αντίδρασή του. Σε συνέχεια βγήκε από το αυτοκίνητο ο Κ. Ματάλας και θέλησε να βάλει τον πρόεδρο μέσα στο αυτοκίνητο. Αντέδρασε ο συνάδελφος και αμέσως του επιτέθηκε με γροθιές και κλωτσιές βρίζοντάς τον με ακατανόμαστες λέξεις. Σε διπλανή οικοδομή εργαζότανε 20-25 οικοδόμοι που είδαν το επεισόδιο και έτρεξαν σε βοήθεια του προέδρου τον οποίον κτυπούσε ο Ματάλας και ο συνεπιβάτης του.

Κλήθηκε η αστυνομία και υποβλήθηκε μήνυση κατά του Ματάλα και του συνεπιβάτη του. Στο τμήμα πήγαν και οι τέσσερις συνάδελφοί μας που είδαν τα γεγονότα και κατέθεσαν σαν μάρτυρες υπέρ του προέδρου.

Θεωρούμε την επίθεση και την απόπειρα κατά του προέδρου προμελετημένη, γιατί την 29η Νοέμβρη, για τον ίδιο λόγο στον ίδιο χώρο όπου βρέθηκε ο Πρόεδρος, ο παραπάνω εργοδότης του είπε «φύγε από ρε κοπρίτη, αλήτη, γα.. τα σωματεία σας κ.ά., γιατί θα σε καθαρίσω. Την επομένη φορά θα σου συμβεί ατύχημα».

Την ενέργεια αυτή και την απειλή τα ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ την καταγγέλλουν, την είχε καταγγείλει και η Ένωση Μπετόν Αρμέ την ίδια μέρα προς τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας καθώς και στον τύπο. Τέτοιες ενέργειες και πράξεις που φθάνουν μέχρι το έγκλημα, θυμίζουν άλλες εποχές και στοχεύουν στην αφαίρεση των νόμιμων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, στην τρομοκράτηση και καθυπόταξη των εργαζομένων στις ορέξεις του κάθε εργοδότη.

Καταγγέλλουμι σε κάθε αρμόδιο τις πράξεις αυτές και δηλώνουμε πως είμαστε αποφασισμένοι και σε θέση να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματά μας από παραβιάσεις από όπου και αν προέρχονται, με ότι τίμημα χρειαστεί. Αυτό να το καταλάβουν όλοι οι εργοδότες, θα προχωρήσουμε.

Από  τους αρμόδιους ζητάμε να παρέμβουν ουσιαστικά, να σταματήσουν μια για πάντα οι τρομοκρατικές, αντεργατικές νοοτροπίες και πράξεις των εργοδοτών.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑ
ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ


Για τα Διοικητικά Συμβούλια των οικοδομικών και συναφών σωματείων Αθήνας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου